JMA camp

Baru-baru ni saya berpeluang join Islam Camp anjuran JMA (Japanese Muslim Association) Linknya di sini: http://muslimkyoukai.jp/. Camp ini sekali setahun, biasanya dua minggu selepas golden week. Ni kali kedua saya turut serta. Camp ni amat berguna utk nihonjin(japanese) @ diri sendiri yang nak tau lebih pasal Islam, sebab boleh belajar basic2 Islam seperti apa itu 宗教(religion)、アッラー(Allah)、イスラム(Islam)、ムスリム(Muslim)、クルアーン(Al-Quran)、礼拝 (prayer)dll. Biasanya setiap tahun akan ada nihonjin daigakusei (university student) yg belajar arabia go(arabic), islamic study, kokusai kankei(international relations), yang pernah ryoko(travel) ke negara arab dll yg turut serta, dan ada sensei daigaku(lecturer) yang muslim annai(guide) mereka. Bila cakap sensei(teacher), anggaplah mereka ustaz nihonjin(japanese), ilmu mereka tentang Islam mashaAllah sangatlah luas, buatkan antum akan rasa kagum+malu+ mahu lebih gambaru(work hard) belajar pasal Islam, Bahasa Arab, goi(vocabulary) nihon go(japanese language) dll. Last year ada Ustaz Abdul Hakim (nihonjin), pernah belajar di Syria 6 tahun, fasih berbahasa Arab, dan anak murid Syakh Muhammad al-Yaqoubi. boleh google. sayangnya beliau tak dapat turut serta tahun ni. Penyertaan dari daigaku sensei(lecturer) tahun ni agak ramai, menyebabkan group discussion bertambah meriah.

So, bolehlah ajak kawan2 nihonjin(japanese) yg berminat pasal Islam datang ke camp ni, sebab selalunya kita susah nak terangkan pasal Islam dalam nihongo(japanese language). InshaAllah akan ada nihonjin muslim yang akan tolong explain pada mereka. Ada juga muslim dari tempat lain seperti Mesir, Iran, Indonesia dll. Kalau boleh berbahasa Arab, ada peluang berdiskusi dengan warga Arab.

Belajar Al-Quran dalam nihongo, saya kira adalah satu rahmat, sebab kita akan rasa kehebatan Kalamullah. nihongo yg digunakan bukanlah futsuu nihongo(general japanese language). That’s why nihonjin akan lebih tertarik pasal Islam if they learn Al-Quran itself.

Kalau nak dapatkan tafsir Quran, buku2, buku kanak2 dlm nihongo, ada dijual. Even kitab hadith yang masyhur pun ada. Hebatkan usaha menterjemah mereka. Bolehlah beli kasi kat kawan nihonjin.

Kalau nak cerita pengalaman, banyak la pula… tapi kalau mahu jumpa orang (baca; nihonjin) yang seperti dalam Firman Allah SWT: “Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu adalah mereka yang apabila disebut Allah gementarlah hati mereka, dan apabila dibacakan kepada mereka ayat-ayat-Nya, bertambahlah iman mereka (keranaNya) dan kepada Tuhanlah mereka bertawakal.”(Al-Anfaal: 2) ….bolehlah antum ringan2kan kaki ke camp tersebut. Lebih beruntung orang yg tinggal berhampiran dgn tokyo, berbanding kami yg terpaksa naik densya 6-7 jam ni.
antara aktiviti: group discussion, tajwid lesson, calligraphy taiken(experience), arabu pan tsukuri taiken (making arab bread`s experience)dll.

—————————————————————
以上で、
私は、アッラーの他に神はないことを証言します
私は、ムハンマドはアッラーの使徒であることを証言します

と自ら述べた後、私たちはムスリムとして、何をしなければならないか? 一緒に考えましょう。

I bear witness in my heart, that there is no Lord but Allah.
I bear witness in my heart, that Muhammad is the Messenger of Allah.

…after we recite those words(syahadah), what we should do as a muslim? Let`s think together.

One thought on “JMA camp

Mari berinteraksi di sini. Setiap patah kata dihargai.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s