Si burung pipit…

Al-kisah……

Ketika Nabi Ibrahim a.s. dibakar oleh Namrud, seeokor burung pipit terbang ke sungai lalu memenuhkan paruhnya dgn air. Air itu diterbangkan dan dicurahkan ke atas api yang sedang membakar Nabi Ibrahim. Berulang kali si pipit mengulangi perbuatannya.

Hinggalah ia ditanya,”Wahai pipit,mana mungkin beberapa titis air yang kamu bawa itu akan memadamkan api yang sedang membakar Ibrahim!“.

Pipit menjawab,”Ya, aku tahu air itu tidak dapat memadamkan api yang sebegitu besar. Tetapi perbuatanku ini akan melepaskan aku daripada dipersoalkan di akhirat kelak“.

Dan (ingatlah) ketika segolongan di antara mereka berkata: Mengapa kamu menasihati kaum yang Allah akan membinasakan mereka atau mengazabkan mereka dengan azab yang amat berat? Orang-orang (yang memberi nasihat) itu menjawab: (Nasihat itu ialah) untuk melepaskan diri dari bersalah kepada Tuhan kamu dan supaya mereka bertakwa. (7:164)

burung pipit pun ngerti…dan sekecil-kecil usaha pun tetap dilakukan…

jadi, kita mahu tergolong dalam golongan mana?

adakah hanya menangkuk tangan di dagu sekadar menjadi pemerhati kepada pementasan duniawi?

atau turut menjadi sebahagian dari golongan yang berusaha seperti pipit, walaupun usahanya nampak kecil dan mustahil, tapi dia tetap melakukannya..

untuk islam menjadi “world order” kembali.. nampak seperti mustahil, tapi sunnatullah itu tiada yang kebetulan yang membuta tuli, dan ia pasti terjadi!!

ayuh sahabatku~! sama-sama kita jadi seperti pipit, menolong agama Allah walaupun usaha kita sekecil zarah sekalipun…

agar tiada lagi manusia yang mempersoalkan atau mampu berhujah di hadapan Allah kelak…

“Rasul-rasul itu adalah sebagai pembawa berita gembira dan pemberi peringatan, agar tidak ada alasan bagi manusia untuk membantah Allah setelah rasul-rasul itu diutus. Allah Maha perkasa, Maha bijaksana.”(An-nisa:165)Advertisements

Mari berinteraksi di sini. Setiap patah kata dihargai.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s