Melebar tarbiyyah di Raudhah Shurakah — kini 2100pm

Raudhah Shurakah.

Pernah dengar ke?

Kami masih seperti dahulu.

Cuma tampil menambah pesona dengan perubahan waktu daripada

2030pm —> 2100pm

2 minggu sekali .

Ayuh bersama membasah jiwa di taman syurga Raudhah Shurakah.

Maklumat lanjut penuh informasi,

[klik]

— eerrr…  abaikan catatan 830pm yang tercatat di poster lama—

Ini dia poster baru wow!

Raudhah Shurakah kini tampil 2 minggu sekali, pada jam 2100pm.

.

.

.

.

.

Apabila kamu melalui (bertemu) dengan taman-taman syurga (di atas muka bumi ini), maka hendaklah kamu berhenti untuk menikmati (hasilnya). Lalu Sahabat pun bertanya: Apakah dia taman-taman Syurga tersebut? Rasulullah berkata: Majlis-majlis Ilmu.
(HR Thabrani)

Waaah teruja.

Seronoknya berganda.

Ayyyuh!

[Sambil mata bercahaya bersinar-sinar]

Advertisements

KILAT menyambar di tanah air.

.

.

.

Awak oh awak.

Waktu natsuyasumi iaitu cuti sekolah hati girang gembira,

awak pulang ke tanah air kampung halaman terchenta ke ?

Nanti di tanah air, awak ada rancangan mega hebat seronok belaka kah?

Atau pun sedang berkira-kira mahu menghabiskan setiap detik masa yang melaju pergi itu dengan golek-golek di rumahmu syurgamu?

Atau mungkinkah awak belum merancang sebarang aktiviti yang indah nian menusuk sukma?

Awak oh awak.

Saya ada plan sesuatu yang baek punya~~~ hihi.

Untuk kita-kita lah.

Nak tak kalau saya ajak awak untuk berinteraksi pesona bahagia di sebuah program super duper best fuyyo di Malaysia nanti?

Nanti kan, akan kumpul ramai-ramai bergiat aktif lagi teruja dengan kawan-kawan dari kampung sebelah-menyebelah  negara bumi sakura yang dah tak bersakura (sekarang kan musim panas, huuuu~~~),  tak lain tak bukan kawan-kawan dari China dan Korea. Wow!

Kumpul ramai-ramai di Malaysia tanah tumpah darahku dan darahmu, tapi dengan kawan-kawan dari China dan Korea.

Eh, terujanya!

Errr…

klik ajelah awak.

[KILAT]

=)

(=

Jumpa di sana okeh.

Jom ajak kawan-kawan jiran tetangga sahabat handai menerjah ke sana.

.

.

.

psssttt :  Untuk awak-awak yang tak pulang ke tanah air, jangan merajuk okeh.  Nantikan kemunculan PETIR  yang tak kurang bergaya nya… woha!

pssssttt : Sama ada KILAT mahupun PETIR , manusia pasti silau dek pancar cahaya,  gerun dek dentum bunyi  nya. Lalu kita dengan penuh bergaya lagi teruja menerjahnya. Hebat lagi manis bukan? Hikhik. Jumpa di sanaaaa~~~ ^^

F.I.T.D.A.Y. woha!

WE PLAY, WE CARE.

FITDAY

Ayuh daftar dengan semangat wow.

[klik foto untuk pembesaran imej]

F

I

T

D

A

Y

Tarikh Fit : 03 JULAI 2011 (Ahad)

Tempat Fit :  Try Football Field Hitotsubashi Gakuen

Bayaran Fit (Futsal) : 4000yen Per Team (Futsal)

Booth Fit : Permainan Tradisional, Penjagaan Kesihatan, Info Palestin, Pameran Ahlam.

Daftar Fit :  Klik Sini.

.

.

.

[Futsal Fit]

1 pasukan, 8 orang (5 pemain + 3 simpanan)

.

.

.

[Kanak-kanak Fit]

Ada juga permainan untuk kanak-kanak berusia 12 tahun ke bawah.

Bawa bersama sesiapa sahaja. =)

.

.

.

[Why Fit?]

Play.  Learn. Care.

Fun Games such as Batu Seremban, Ceper, Tenteng.

Bento are provided.

.

.

.

LADIES ONLY

.

.

.

[Pertanyaan Fit 1]

Nurul Hana

090-9861-6436

nurulhana6436@gmail.com

 .

.

.

[Pertanyaan Fit 2]

Siti Syafiqah

080-3579-1466

shafiqahshaharuddin22@gmail.com

.

.

.

[Facebook Fit]

Amir Kreatif

.

.

.

[Maklumat Seantero nippon Fit]

Klik

Sekilas ikan di air, pun tak ku tahu jantan betina nya.

Ini ikan jantan atau betina?

Ulang lagi.

Sekilas ikan di air, pun tak ku tahu jantan betina nya.

Inikan pula menafsir suasana.

Apalagi nak dibaca hati manusia.

Itu  realitinya.

Tapi tak ramai daripada kita yang mahu berdiam diri, tanda tidak tahu.

Fitrahnya manusia, lebih menggemari aktiviti teka-meneka apa yang ada di sebalik riak muka, di belakang tutur kata, juga sudut lain suasana.

Konon menganalisis apa yang berlaku di hadapan mata. Tak sedar diri sedang membabi buta.

Husnuzon.

Atau bahasa mudahnya, bersangka baik.

Kata lawannya?

Su’uzon.

Atau bahasa mudahnya, bersangka buruk.

***

[situasi 1]

Latar tempat :  Dalam sebuah dewan peperiksaan.

Latar masa :  Berlangsungnya sesi mengerah otak, peperiksaan sedang dijalankan.

Anita : Adoi. Susahnya soalan-soalan ni. Bukan main aku hafal segala istilah yang ada dalam buku, tapi tak banyak keluar pun apa yang aku baca. Banyak soalan yang aku tak tahu nak jawab apa. Ishh… sensei ni, dalam kuliah asyik explain tentang perkara yang ringkas-ringkas je, tapi exam duk bagi soalan yang tersangatlah kompleks. Sensei ni saje je nak seksa jiwa aku fikirkan mende ni.

[situasi 2]

Latar tempat : Di sekitar kawasan sebuah universiti di Jepun.

Latar masa : Sejurus selepas keputusan peperiksaan diumumkan.

Aminah :  Kau tengok si Rokiah tu, dari tadi asyik senyum sorang-sorang. Tadi aku ada tengok result exam dia, tinggi betul markah dia. Tu yang boleh duk sengih dari tadi.

Bahiyah : Alaaa… si Rokiah tu memang pandai sejak azali, dia bukannya studi sangat pun. Lainlah kita-kita ni, tunggang terbalik pulun studi, result macam hampeh.

Aminah : Eh, itu Haliza lah. Kenapa muka dia monyok je, masam mencuka.

Bahiyah : Kau tak tau ke? Dia fail subjek wajib. Maksudnya dia kena repat paper, kena ambil lagi sekali paper tu tahun depan.  Kesiannya dia.

Aminah : Apa yang nak dikasihankan… Nasib masing-masinglah. Aku rasa lah kan, Haliza tu tak studi betul-betul lah, malas. Dah tau itu subjek killer, studi lah elok-elok. Kan dah fail…

[Situasi 3]

Latar tempat : Dalam bilik milik peribadi.

Latar masa : Sesudah mengetahui result peperiksaan.

Dalila :  Teruknya nasib aku, asyik fail je exam. Masuk kali ni, dah 2 kali aku ambil subjek ni.  Memang killer betul subjek ni. Tahun depan, aku kena repeat balik paper ni. Hailaa~ Nak kata aku tak studi, siang malam aku duk usung buku. Doa, solat bagai nak rak. Tapi macam ni result aku. Tengok orang lain, tak studi mana pun, cantik je result dia. Allah memang tak sayang aku. Allah kata, kalau kita usaha sungguh-sungguh, doa, tawakal segala, kita akan dapat apa yang kita nak. Tapi… entahlah, aku rasa makin jauh dengan Allah. Macam sia-sia je segala usaha aku selama ni.

***

Allahu akbar!

Manusia cenderung menafsir sesuatu kejadian itu menurut keselesaan jiwanya.

Bahasa ringkasnya, menafsir sesedap rasa.

Tanpa sedar, atau mungkin terlupa…. Di sebalik situasi 1, 2,3, kebarangkalian ini tetap ada…

[Situasi 1]

Allah sedang mengajar Anita erti pengharapan hanya pada Allah.

[Situasi 2]

Rokiah sedang diuji dengan sifat kesyukuran terhadap keputusan peperiksaan yang cemerlang walau tanpa berusaha sesungguh mungkin.

Haliza sedang dilatih dengan sifat kesabaran terhadap keputusan peperiksaan yang tak memberansangkan walau telah berusaha segigih yang mungkin.

Aminah dan Bahiyah sedang diajar supaya tidak bersuara tak kena gaya, tidak meneka tak tentu masa. Diam dan berpada-pada dalam berkata.

[Situasi 3]

Dalila sedang ditarbiyah oleh Allah agar bersabar, dan tidak berputus asa terhadap rahmat Allah.

***

Husnuzon (bersangka baik) dalam setiap situasi, tak pernah semudah kata. Sifat ini perlu dilatih. Ianya perlukan masa.

Hanya jiwa-jiwa yang benar-benar redha Allah sebagai sembahan tunggal, sebagai Tuhan, akan mampu untuk selalu menganggap segala kejadian yang berlaku terhadap dirinya, mahupun orang lain itu, sebagai suatu perkara yang baik, lagi berhikmah.

Hanya jiwa-jiwa yang redha.

Allah itu Pengatur segala urusan di langit dan di bumi, dan segala apa yang ada di antara keduanya.

Sejauh mana kita percaya?

Jiwa-jiwa yang sejahtera, akan tetap percaya akan adanya rahmat terselindung di sebalik kejadian yang menggugah perasaan, walau perkara itu amat jauh daripada logik akal manusia normal.

Segala warna kejadian yang mencorak kain kanvas hidup kita, adalah latihan untuk kita bersangka baik dengan Allah.

Tahu tak?

Jiwa yang penuh penyerahan, itu yang dijanji syurga. —-> pinjam lirik lagu UNIC . Hehe.

Kita cenderung untuk mempersoalkan sesuatu yang kelihatan aneh di mata kita, tanpa tanya ‘direct’ pada Dia. Walhal Dia lebih tahu.

Banyak sangat perkara yang kita tak tahu, dan kita tidaklah cukup sabar untuk perkara yang kita tak tahu itu. Lalu, semahunya kita membuat spekulasi dan tanggapan sendiri terhadap insiden-insiden yang memeriahkan hidup kita, juga orang lain. Manusia memang begitu.

Mari hentikan spekulasi sendiri.

Serahkan saja kepada Dia.

Bersangka baik terhadap semua kejadian.

Ianya pasti payah.

Di situ nilainya mujahadah.

Zaaaaaaaaaaaaap~~~ sentap dengan ayat sendiri.

***

nota 1 : Contoh-contoh situasi di atas, kalau perasan, ianya bernada negatif, itu adalah untuk memudahkan pemahaman.  Kita kan lebih cenderung tidak berbaik sangka dengan kejadian negatif.

nota 2 : Sengaja saya memilih tema peperiksaan untuk ketiga-tiga situasi di atas, sebagai satu ucapan  kasih sayang kepada para pembaca, bagi meraikan musim berkerut dahi, musim peperiksaan pertengahan semester bagi majoriti pelajar universiti  di seluruh Jepun.

Iya.

Selamat menghadapi peperiksaan pertengahan semester.

中間試験、頑張って下さい!!!

***

[sumber sentap akal]

1) Al-Kahfi 18 : 60~82

2) Al-Hujurat 49 : 12

3) Hadis riyadus solihin tajuk larangan prasangka buruk:  “Dari abu Hurairah, Rasulullah bersabda jauhilah kalian dari prasangka. Sesungguhnya prasangka itu sebohong-bohong perkataan.