memberi itu lebih baik dari menerima..

Bismillahirrahmanirrahim..

“Dengan apa kau pandang orang yang berdosa?
Pandangan rahmat atau kebencian nista?
Ketahuilah hati yang membenci
Tidak akan mampu mencinta..”
-sinergi-(Hilal Asyraf)

Sekelip mata sahaja.Perkara ini seolah-olah menjadi satu fenomena di facebook..semua orang berkongsi video,blog dan artikel yang memaparkan perkara yang sama..isu mengenai mahasiswa menurunkan bendera..

Saya tidak mahu mengulas panjang..dan saya juga bukan menulis untuk menunding jari siapa salah, siapa betul..kerana dengan menunding jari, masalah ini takkan selesai..malah ummat akan terus tenat..alangkah bagus kalau kita yang mengorak langkah untuk memberi maaf dahulu..bukankah tangan yang memberi itu lebih baik dari tangan yang menerima?

Mari kita duduk sejenak membaca kisah ini.

Suatu saat Nabi Muhammad SAW saat di masjid mengatakan kepada para sahabat bahawa akan datang di pintu ini seorang ahli syurga. Maka para sahabat pun mununggu di pintu itu dan ternyata yang lewat adalah sesorang badui. Keesokan harinya, Nabi mengatakan bahawa di pintu ini akan datang seorang ahli syurga. Lantas para sahabat menunggu dan ternyata , orang Badui itu lagi yang telah lewat. Dan sampai hari ke-3 Nabi masih mengatakan begitu lagi , maka lantas para sahabat heran apa amalan dari orang ahli syurga itu. Lantas salah seorang dari sahabat membuntuti orang Badui ahli surga itu dan apabila sampai di rumahnya sahabat tersebut mengatakan, “Bolehkah aku tinggal di rumahmu selama 3 hari? Lantas badui tersebut membolehkan sahabat Nabi untuk tinggal di rumahnya. Hari demi hari terus berjalan. Sahabat Nabi makin heran apakah amalan orang badui ini kerana dia sedikit pun tidak nampak si badui ini bangun untuk solat malam atau ibadah-ibadah sunat yang lain yang dilakukan. Maka sahabat Nabi pun mengutarakan pertanyaan kepada orang badui tersebut .”ya fulan, apa amalan seharianmu sehingga kamu dikatakan oleh Nabi bahawa kamu adalah ahli syurga? Lantas jawabnya, “Amalan seharianku biasa-biasa saja cuma di saat sebelum aku tidur, aku selalu memaafkan orang yang bersalah kepadaku dan memaafkan kesalahan orang lain yang masih mahu berbuat salah terhadapku.”

SubhanAllah..begitu banyak jalan untuk ke syurga Illahi..

Lupakan dendam..lupakan persengketaan..kerana hati ini akan bertambah sakit saat kita diselubungi dengan rasa benci dan api kemarahan..saat kita diselubungi kemarahan, segala perkara boleh terjadi..kita seolah-olah tidak dapat berfikir dengan waras..pada ketika itu, tindak-tanduk kita kita dikuasai nafsu semata-mata..bukan berlandaskan neraca iman..begitulah manusia..rasa marah memang kadang-kala sukar untuk dikawal..tetapi dengan persengketaan, masalah tetap tidak akan selesai..

Didiklah diri untuk memaafkan dan meminta maaf kepada semua orang sebelum tidur..kerana kita tidak tahu bila agaknya pengakhiran kepada cerita kehidupan kita didunia..andai kata Allah menjemput kita pulang saat kita lena diulik mimpi, bagaimana agaknya nanti?sanggupkah kita berjalan di padang mahsyar kelak mencari seseorang yang masih kita berhutang maaf dengannya?nauzubillah..

~hidup didunia ini hanya sekali, maka hiduplah dengan penuh erti~

wallahualam..

Advertisements

Kuliah Baitul Muslim (20 Disember 2011)

Melangkah menuju syurga [sumber : Facebook Amir Kreatif]

.

Assalamualaikum.

.

Sesungguhnya Allah jua lah yang Maha Berkuasa atas segala sesuatu, maka semoga
dengan izinNya hati-hati yang terpilih oleh Allah ini untuk menegakkan
kalimahNya di muka bumi, dapat bersama dalam mempersiapkan langkah untuk ke satu
misi menuju ke alam pernikahan.
.
“A journey of a thousand miles begins with a single step”
Semoga kita dalam rahmat dan redha Allah selalu..
.
Jadi untuk memantapkan lagi ilmu di dada, di samping memperkasakan iman di jiwa,
insyaAllah “Kursus BM Fasa 1” akan diadakan pada
.
Tarikh: 20 Disember 2011 (Selasa)
Masa: 9.00pm-11.00pm (waktu Malaysia)
Tempat: Hadapan laptop masing-masing
.
.

Sediakan paltalk-id dan minta moderator “nadiasakinah” untuk invite ke dalam
chatroom “Kuliah BM Fasa I”.

Setelah di’invite’, sila Save Room “Bersama Ummu Atifah” untuk memudahkan
urusan2 akan datang i.e. x perlu tunggu di’invite’ lagi, boleh terus masuk.
Caranya:
a) Untuk save, setelah diinvite, dalam tab Room “Kuliah BM Fasa I”, klik
Favorites >> Add this room to My Favorites
b) Untuk access semula Room, di bawah tab utama Paltalk, ada tertera Chat Rooms.
c) Pilih Favorite Rooms. Room “Kuliah BM Fasa I” akan ada di situ setelah
di’add’.
d) Klik dan anda sudah berada di dalam Room.

Sebarkan dan ajak rakan-rakan dan teman-teman yang lain untuk turut serta dalam
siri kuliah online ini, agar setiap orang mendapat keberkatan dan rahmat di sisi
Allah.

Dapatkan slide kuliah minggu ini di sini:

.

.

.
.
Every believer who loves and respects Allah and who strives to please Him,
enriches the world with goodness. Whoever loves Allah also loves His creations,
feels compassion and mercy for them, and wants to protect them by bringing more
goodness and beauty into the world. Allah’s messengers, the most excellent and
moral people in the world, always invited their people toward love and closeness
to each other and to Allah.
.
.
.

Anak yang hebat, perlukan ayah ibu yang hebat.

Tunggu apa lagi?

Mari siapkan ruhi dan jasadi.

Timba ilmu rumahtangga sebanyak yang termampu.

.

.

Jumpa di sana yaaaa~~~^^

Perihal Tarbiyyah di senarai kemudian

Salam…
.
.
Ke hadapan umat manusia di akhir zaman
Mari kita menuju Tuhan
Tengok kiri toleh kanan
Umat tenat dalam kelemasan
.
.
Betapa banyak jiwa yang melaungkan
Tarbiyyah itu jalan penyelesaian
Tapi masih malas dan suka beralasan
Hal sendiri masih diutamakan
.
.
Perihal Tarbiyyah di senarai kemudian
Cerita Dakwah di hujung kepedulian
Lupa agaknya di Sana nanti bakal dipersoalkan
Apa pula jawapan berhujah dengan Tuhan?
.
.

Di saat kita mengakui nikmat Tuhan, di ketika itulah terbukanya pintu kebenaran.

 [sumber foto]

.
.
***
.
.
Buat penyeri hati tatkala membaca bacaan ini, ayuh saya selitkan secebis peingatan daripada seseorang (baca : sumber asal tak dapat dikenal pasti), melalui emel yang menghubung perkhabaran.
.
.
Barisan ayat-ayat santai yang menyentap rasa.
Jemput baca bagi yang teruja…^^
.
.
***
.
Tarbiyyah bukan untuk orang yang malas.
.
Dakwah bukan untuk orang yang takut nak bergerak dan mencabar diri.
.
Tarbiyyah bukan untuk orang yang cepat bosan, lari, lompat-lompat, sekejap down-sekejap up, cepat terasa.
.
Tarbiyyah bukan bagi orang yang memilih program untuk dia ikuti yang senang dan mudah join, yang penat, bersusah payah elak.
.
Bukan untuk orang yang mencari tarbiyyah hanya bila terasa diuji oleh tuhan. Kalau tak, batang hidung pun tak nampak.
.
Bukan bagi yang meletakkan dakwah hanya untuk mencari calon akhawat atau ikhwah sebagai sang isteri dan suami,
yang join hanya untuk meminta tolong teman-teman pencerahan bila dia dalam kesusahan..
Tapi kesenangan dan kelebihan yang dia dapat, tak share pun dengan orang lain.
yang cepat mengalah,yang meletakkan mabit, qiamullail, daurah, dan tathqif dalam diari hanya selepas ditolak dengan semua agenda dan upacara-upacara`penting’ yang lain.
yang hanya pandai cakap (dan menulis), tapi amal kosong
yang hanya tahu compare jamaah itu dengan jamaah ini, yang boleh
mengkritik dan menilai harakah ini dan itu.
.
Dakwah bukan untuk orang yang ikut liqa’ hanya kerana nak disebut sebagai ahli dalam harakah ini dan itu, jamaah ini dan itu.
.
Dakwah bukan untuk orang yang tak boleh diberi tugasan last minute.
.
Dakwah bukanlah untuk orang yang tak nak keluarkan duit, infaq di jalan Allah.
.
Dakwah bukan untuk orang yang tak boleh sesekali tidur lewat, terpaksa berjalan jauh.
.
Dakwah bukan bagi orang yang kalau ada program untuk ikut terlibat, mesti naik motokar besar dan mewah, yang air-cond, dan laju. Yang tak nak naik bas, public transport, dan yang kena berpeluh-peluh.
.
Tarbiyah bukan untuk orang yang kena contact dan info dia setiap masa tentang perkembangan terkini sedangkan dia kena macam boss, hanya tunggu information.
.
Pencerahan bukan bagi mereka yang hanya nak berkawan dengan orang berduit dan berharta, yang hidup mewah, dan mengelak berkawan dengan orang susah, miskin, dan pakai comot.
.
Dakwah bukanlah untuk orang yang setiap masa dan ketika, kerja nak beri alasan ini dan itu. Penat, mengantuk, susah, banyak kerja, keluarga tak bagi keluar.
.

Tarbiyyah bukanlah segala-galanya.
Tapi segala-galanya bermula dengan tarbiyyah.
Tanpa anda, orang yang sering beralasan ini, dakwah akan terus berjalan.

.

Islam akan tetap berjaya.
Ummah akan tetap terpelihara.Cuma tanpa pencerahan,
Tanpa tarbiyyah,
Tanpa dakwah
Belum tentu kita akan berjaya di mahsyar nanti.
Tak mengapa. 
Teruskan hidup anda seperti biasa.
Dakwah tak memerlukan anda. 
Tiada siapa pun yang rugi tanpa kehadiran anda. 
Berbahagialah seadanya.
.
 ***
.
.
Salam sayang dari perantauan
Doakan kami, akhwat di Bumi Tsunami
Berhempas pulas mencari bekalan
Buat berbakti di tanah sendiri
.
.
Umat yang sedang tenat,
Masih mahu hanya melihat?
.
.
We may choose.
.
.
Tata~~~^^

dressing up

In the name of Allah, the Beneficent, the Merciful.

Assalamuallaikum 🙂
it’s my first time posting here, so i’m kinda nervous, hehe.
so i’ll keep my first post short and simple.

When you’re living in a foreign country it’s natural to make observations regarding their culture, behavior, appearance, and fashion.
When i first came to Japan i was mesmerized by many things, including their fashion. The cuteness. The neatness. I tried to adapt, to “fit in”. my friends found their own fashion styles. I sometimes felt left behind. Sometimes i felt the pressure to look good and got lost in the misconception that i have to look good to feel good. Although this may be partly true…
And when i go back to Malaysia it seems i have to face the same thing. These new fashion styles and trends. Would it be okay if i followed them? That fashion style looks good, but why do i get the feeling that it’s not right? What’s with all these debates that women are being exploited?

But i realized that Islam has already made clear outlines on how to be fashionable, to look good and feel good. All that fuss and worrying i felt was completely unnecessary. And this outline is what i’m gonna share with you in this post.

In Islam, there are three purposes of clothing. Protection, beautification and modesty(decency). Which purpose do you think is the main priority?

In Islam, the 1st priority is modesty also meaning to have decency. The second priority is protection, and the last is beautification.
For me the concept of modesty was hard to grasp at first, but then i realized it was simple. It meant to cover the aurat (the guidelines for this is also clear, so i won’t be repeating it here)
Covering the aurat is a form of modesty. Modesty in this contents means humility. Meaning acknowledging that Allah is in charge of our lives. We have to acknowledge that when Allah gave us the specific outlines to cover up, He knows what’s best for us. There shouldn’t be any room for doubts when it comes to His commands. He created us, He knows what’s best for us. We can go on and on about what is good for a person, but in the end who can actually confirm that it is? But what we can confirm is that Allah knows us. Allah knows best. Follow His guidelines and everything will go well, insyaAllah.
Ok, honest confession. i was inspired to write this post from this video. It’s pretty long, but watching it will be time well spent, insyaAllah.

i like listening to Nouman Ali Khan. He explains things in way that makes you think, and not just accept. If you have the time to watch one of his previous videos, he actually went through quite a journey. From a Muslim, to an atheist, then back to become a Muslim. He started studying arabic and the Quran when he was 20 years old. And now he has the Quran truly engraved in his mind and heart.

Let’s strive for that.

So much for short and simple. Thanks for reading! 🙂

Decide which now, do not delay.

“Macam mana lah waktu aku mati nanti ye, ada ke orang yang menangis, atau aku yang meraung?”

[cik sarat ingatan]

 

“Cukuplah mati itu sebagai pengajaran buat jiwa-jiwa yang lupa.”

[cik segar rasa]

.

.

 

Tiap-tiap diri akan merasai mati, dan Kami menguji kamu dengan kesusahan dan kesenangan sebagai cubaan; dan kepada Kamilah kamu semua akan dikembalikan. ” [ayat chenta dari Al-Anbiyaa’ 21:35]

.

.

Pendek  cerita, ayuh layan sat lagu yang menggugah jiwa ini.

psssttt… first time dengar pun, dah meremang bulu roma. Allahu Allah..T__T

.

.

Come on my brothers, let us pray.

Decide which now, do not delay.

Kuliah Baitul Muslim (13 Disember 2011)

“]

Melangkah menuju syurga [sumber : Facebook Amir Kreatif]

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah..

Dengan segala pujian hanya bagi Allah dan dengan izinNya, AMIR membawakan kepada anda kuliah online “Kuliah Baitul Muslim Fasa 1”

Hari: Selasa (13/12/2011)
Masa: 9.00pm-11.00pm (waktu Malaysia)
Tempat: Hadapan laptop masing-masing
Medium : paltalk

Arahan : Bagi pendengar dari negara Jepun, sediakan paltalk-id dan minta mod “kumagaya1987” untuk invite ke dalam chatroom “Bersama Ummu Atifah”.
Bagi pendengar negara lain, boleh minta moderator “nadiasakinah” untuk invite ke dalam chatroom “Kuliah BM Fasa I”.

Jom, peluang yg jarang boleh didapati! jumpa di paltalk insyaAllah.

Sebarkan dan ajak rakan-rakan dan teman-teman yang lain untuk turut serta dalam siri kuliah online ini, agar setiap orang mendapat keberkatan dan rahmat di sisi Allah.

*Setelah di’invite’, sila Save Room “Bersama Ummu Atifah” untuk memudahkan
urusan2 akan datang i.e. x perlu tunggu di’invite’ lagi, boleh terus masuk.
Caranya:
a) Untuk save, setelah diinvite, dalam tab Room “Kuliah BM Fasa I”, klik
Favorites >> Add this room to My Favorites
b) Untuk access semula Room, di bawah tab utama Paltalk, ada tertera Chat Rooms.
c) Pilih Favorite Rooms. Room “Kuliah BM Fasa I” akan ada di situ setelah
di’add’.
d) Klik dan anda sudah berada di dalam Room.

Maklumat lanjut, klik [Facebook Amir Kreatif]

Dimana Nilai Ukhwah Andai……..

Kata orang hidup ini ibarat roda, kadang di atas kadang kita dibawah. Mendengar tentang hidup dan roda, teringat saya pada satu lirik indah lagu nyanyian penyanyi Amar bertajuk Melodi Bersama;

” kiasan hidup ibarat roda

kekadang di atas, dibawah di atas semula

redha dan syukur atas kehendaknya

itulah tanda kasih sayang kita.”

Sebut tentang kehidupan, banyak jawapan tentang kehidupan ini. Ada yang kata kehidupan ini menyeronokkan. Ada yang kata kehidupan ini cukup menyedihkan, tidak kurang yang kata kehidupan ini sungguh menarik berselang seli gembira dna sedihnya.

Continue reading