memberi itu lebih baik dari menerima..

Bismillahirrahmanirrahim..

“Dengan apa kau pandang orang yang berdosa?
Pandangan rahmat atau kebencian nista?
Ketahuilah hati yang membenci
Tidak akan mampu mencinta..”
-sinergi-(Hilal Asyraf)

Sekelip mata sahaja.Perkara ini seolah-olah menjadi satu fenomena di facebook..semua orang berkongsi video,blog dan artikel yang memaparkan perkara yang sama..isu mengenai mahasiswa menurunkan bendera..

Saya tidak mahu mengulas panjang..dan saya juga bukan menulis untuk menunding jari siapa salah, siapa betul..kerana dengan menunding jari, masalah ini takkan selesai..malah ummat akan terus tenat..alangkah bagus kalau kita yang mengorak langkah untuk memberi maaf dahulu..bukankah tangan yang memberi itu lebih baik dari tangan yang menerima?

Mari kita duduk sejenak membaca kisah ini.

Suatu saat Nabi Muhammad SAW saat di masjid mengatakan kepada para sahabat bahawa akan datang di pintu ini seorang ahli syurga. Maka para sahabat pun mununggu di pintu itu dan ternyata yang lewat adalah sesorang badui. Keesokan harinya, Nabi mengatakan bahawa di pintu ini akan datang seorang ahli syurga. Lantas para sahabat menunggu dan ternyata , orang Badui itu lagi yang telah lewat. Dan sampai hari ke-3 Nabi masih mengatakan begitu lagi , maka lantas para sahabat heran apa amalan dari orang ahli syurga itu. Lantas salah seorang dari sahabat membuntuti orang Badui ahli surga itu dan apabila sampai di rumahnya sahabat tersebut mengatakan, “Bolehkah aku tinggal di rumahmu selama 3 hari? Lantas badui tersebut membolehkan sahabat Nabi untuk tinggal di rumahnya. Hari demi hari terus berjalan. Sahabat Nabi makin heran apakah amalan orang badui ini kerana dia sedikit pun tidak nampak si badui ini bangun untuk solat malam atau ibadah-ibadah sunat yang lain yang dilakukan. Maka sahabat Nabi pun mengutarakan pertanyaan kepada orang badui tersebut .”ya fulan, apa amalan seharianmu sehingga kamu dikatakan oleh Nabi bahawa kamu adalah ahli syurga? Lantas jawabnya, “Amalan seharianku biasa-biasa saja cuma di saat sebelum aku tidur, aku selalu memaafkan orang yang bersalah kepadaku dan memaafkan kesalahan orang lain yang masih mahu berbuat salah terhadapku.”

SubhanAllah..begitu banyak jalan untuk ke syurga Illahi..

Lupakan dendam..lupakan persengketaan..kerana hati ini akan bertambah sakit saat kita diselubungi dengan rasa benci dan api kemarahan..saat kita diselubungi kemarahan, segala perkara boleh terjadi..kita seolah-olah tidak dapat berfikir dengan waras..pada ketika itu, tindak-tanduk kita kita dikuasai nafsu semata-mata..bukan berlandaskan neraca iman..begitulah manusia..rasa marah memang kadang-kala sukar untuk dikawal..tetapi dengan persengketaan, masalah tetap tidak akan selesai..

Didiklah diri untuk memaafkan dan meminta maaf kepada semua orang sebelum tidur..kerana kita tidak tahu bila agaknya pengakhiran kepada cerita kehidupan kita didunia..andai kata Allah menjemput kita pulang saat kita lena diulik mimpi, bagaimana agaknya nanti?sanggupkah kita berjalan di padang mahsyar kelak mencari seseorang yang masih kita berhutang maaf dengannya?nauzubillah..

~hidup didunia ini hanya sekali, maka hiduplah dengan penuh erti~

wallahualam..

Advertisements

Mari berinteraksi di sini. Setiap patah kata dihargai.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s