“tak de masa lah~”

Assalamualaikum w.b.t

musim exam. musim yang sangat mencabar.

ada yang sampai 3,4 paper sehari.

bagi yang stail belajarnya last minute, inilah saatnya menguji stamina mata, kopi berteguk-teguk. mungkin tidur, mungkin tidak.

bagi yang stailnya konsisten, belajar setiap hari, juga tidak ketinggalan merasa tekanan musim exam ini.

bagai tidak cukup 24 jam sehari. bagai tidak puas 7 hari seminggu.

mandi, sebulan sekali(mungkin ada). musim sejuk ni tak mengapa, tak berpeluh, katanya.

bilik, lama tak berkemas. satu langkah nak ke bilik air,terpijak pen. langkah lagi, terpijak kertas conteng. langkah lagi, terpijak getah rambut yang disangka hilang. langkah lagi, terpijak iphone(mungkinkah?). langkah lagi…….terpijak lagi!

“tak de masa nak kemas lah~masa itu emas!”

hihi..

perasaan bercampur baur. takut, risau, tertekan, kelam-kabut..homesick?(mungkin)

sampaikan terbayang-bayang soalan kalkulus dalam takbiratul ihramnya. menari-nari segala rumus dalam rukuknya. solat yang selalunya 5-7minit, jadi 2minit!(macam melampau sangat,tapi mungkin)

“tak de masa nak lama-lama lah~masa itu emas!”

errrrrkkkk..(masa-masa begini baru sedar masa itu emas?)

tenang. mari tenang sebentar~

saudaraku, ^^ bukankah ALLAH sedang melihat segala tingkah laku kita? bukankah ALLAH sedang mendengar segala tutur kata kita? bukankah ALLAH mengetahui segala apa yang terlintas dalam fikiran dan hati kita?

makanya, tidak ada yang lebih mengetahui dan memahami perasaan, keadaan dan situasi  kita di musim exam ini melainkan ALLAH.andai rasa genkai, mengadulah pada ALLAH. andai rasa tak cukup masa, mohonlah moga masa diberkati. andai rasa tidak tahu langsung nak menjawab soalan, mohonlah ilham dari ALLAH. andai rasa tak bersemangat, malas, mohonlah kekuatan dari ALLAH! mohonlah ALLAH tundukkan nafsu malas kita! mohonlah ALLAH kuatkan kita melawan godaan syaitan! mohonlah! berharaplah! bergantunglah hanya pada ALLAH! (tanda seru menandakan nada bersemangat ye..hihi)

malah, jika kita niatkan belajar kita ini hanya kerana mengejar redha ALLAH, setiap saat kita berpenat lelah, tension mengulangkaji, lenguh menulis nota, pastinya kan ada ganjaran di sisi ALLAH s.w.t..

jadi…………………musim exam yang sibuk ini bukanlah satu alasan untuk solat ekspress,  tertinggal solat subuh sebab berjaga malam, tak menjaga kebersihan, dan lain-lain tabiat tak baik, kan? ^^

moga kita tak terpedaya, dengan bisikan dan godaan syaitan.

“kau banyak lagi tak study, solat ala kadar cukuplah. al-quran, mathurat, tu pun lepas exam nanti boleh baca…nanti tak boleh jawab dalam exam kang?” bisik syaitan ke telinga manusia.

moga bermanfaat. wallahua’lam.

*genkai : tak larat, habis upaya.

4 thoughts on ““tak de masa lah~”

Mari berinteraksi di sini. Setiap patah kata dihargai.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s